Wietzaden Bewaren

 

Wietzaden Bewaren

Wietzaden blijven goed door deze koel te bewaren op een donkere plaatst. Hoe lang de zaden goed blijven verschilt per bewaar methode en de hier mee samenhangende omstandigheden.

Het kiempje wat zich verschuilt achter de harde zaadschil kan het jarenlang overleven op voeding die is mee gekregen van de moederplant. Voedingen als vet zetmeel en suiker houden het kiempje in leven zolang de voorraad strekt. De maximale levens duur licht rond de 6 jaar maar zaden die het langer vol houden zijn geen uitzondering.

Wietzaden bewaren in de koelkast is de meest voor de hand liggende methode. Het is van belang dat de zaden in een lucht dichte verpakking zitten zo dat er geen vocht bij kan komen. Om het bewaar proces helemaal te optimaliseren is het verstandig de zaden te bewaren in een lichtdichte verpakking. Bij voorkeur op 4 graden. Wietzaden houden niet van temperatuur schommeling. Haal ze daarom alleen uit de koelkast als het nodig is. Op deze manier kunt u de zaden jaren goed houden.

Wietzaden kunnen minimaal 3 jaar goed blijven zonder verlies van de kiemkracht. Waarschijnlijk nog een stuk langer, de tijd zal het leren.

Wietzaden in luchtdichte potten.

Wietzaadjes bewaren in de vriezer is een goede keus wanneer u de wietzaadjes tientallen jaren of langer wilt bewaren. Kan dit geen kwaad? Nee, in de natuur bevriezen de zaden ook, even later begint de lente en de wietzaadjes beginnen te kiemen. Zorg er voor dat wietzaadjes goed droog zijn voordat dezen worden ingevroren

Het ligt wel voor de hand dat de kiemkracht naar verloop van tijd geleidelijk afneemt. Bewaar daarom extra zaden. Zijn de zaden naar 100 jaar nog goed? Geen idee.

Haal de zaden alleen uit de vriezer als het tijd is om te zaaien. Laat de zaden geleidelijk op temperatuur komen door de verpakking dicht te laten tijdens het afkoelen.

Wietzaadjes bewaar tips

  • Label de wietzaadjes niet alleen met de soort maar ook met de datum van het jaar waarin de zaden zijn gemaakt. Op deze manier weet jij wanneer het de hoogste tijd wordt om de betreffende strain te zaaien.
  • Bewaar een grote voorraad van één en de zelfde soort in verschillende verpakkingen. Werk tijdens de verkoop van uit de zelfde verpakking tot deze op is en dan ga je pas verder met de volgende. Zo wordt temperatuur schommeling beperkt tot het minimale.
  • Meng rijst door je wietzaden, rijst neemt vocht op. Komt er dan toch vocht bij je wietzaadjes dan neemt de rijst dit op.
  • Heb jij de zaden zelf gekweekt? Let wel dat de zaden minimaal 2 weken moeten drogen op kamertemperatuur voordat ze de koeler ingaan. forceer het drogen niet!
  • De kelder is een goed alternatief voor de koelkast.

Wietzaadjes per strain gelabeld.

Toevoegingen of verbeterpunten? Laat het ons weten!