Wietzaadjes ontkiemen, hoe moet dat?

 

Wietzaadjes ontkiemen, hoe moet dat?

Wietzaden ontkiemen kan op verschillende manieren. Iedere ervaren kweker heeft zijn eigen persoonlijke voorkeur. Voordat wij de verschillende methodes gaan beschrijven is het een goed idee eerst na te denken hoe dit in de natuur gaat.

Na dat de vrouwelijke wietplant is bestoven door het stuifmeel van de mannelijke wietplant gaat de vrouwelijke wietplant zaden aan maken. Dit duurt gemiddeld weg een 9 weken. De zaden zijn rijp de wietplant begint weg te rotten waardoor de zaden op de grond vallen, de winter begint.

Een verrotte wietplant in januari.

Het begint te vriezen, begint te dooien de wietzaadjes gaan ontkiemen. Dit proces leert ons meerdere dingen.

  1. Klimaat omstandigheden voor het kiemen van wietzaadjes.
  2. Hoe bewaard de natuur zijn zaden?

De wietzaden kiemen in de natuur na dat het vriezen is gestopt. Een vochtige koude periode vooral aan de grond waar de zaden liggen.

De wietzaden worden bewaard in de winter. Dit leert jou dat jij jouw wietzaden koel moet bewaren anders verliezen de wietzaadjes hun kiemkracht.

Wietzaadjes ontkiemen

Wietzaadjes ontkiemen in een glas water.

Gooi de wietzaadjes in een glas ligt lauw water en wachten waar. Is het echt zo makkelijk? Ja! Het glas water kan op kamertemperatuur bewaard worden. Het water wordt snel vies. Daarom is het noodzakelijk om het water tijdig te verversen om rottende zaden/kiempjes te voorkomen.

Doordat de zaden en kiempjes lange tijd in het water liggen zijn de kiempjes erg breekbaar, houdt hier rekening mee met het overplanten. Bij het ontkiemen van meerdere soorten is het belangrijk de glazen te labellen zo dat jij niet vergeet welke wietsoort in welk glas zit.

Wietzaadjes ontkiemen in glas water.

Doordat het water ververst moet worden is dit de meest arbeidsintensieve kiem methode.

Wietzaden kiemen op vochtige ondergrond

Een veelgebruikte methode is het kiemen van wietzaden op een vochtige ondergrond. De ondergrond kan bestaan uit vocht absorberend materiaal als keukenrol en watten. Vaak wordt dit gedaan op kamertemperatuur wat het vocht snel doet verdampen. Een veelvoorkomende fout is dat de snelheid waarmee het vocht verdampt wordt onderschat. Als de zaden droog liggen gebeurd er niks.

Om uitdroging te voorkomen kan de vochtige ondergrond geplaatst worden in een dichte verpakking  bijvoorbeeld tussen twee borden waardoor er condens ontstaat. Ook kan de ondergrond dagelijks worden besproeid met vers water om uitdroging te voorkomen.

Wietzaden ontkiemen op vochtige ondergrond.

Een recent ontdekte video laat een zelfde methode zien die geen onderhoud behoeft. Set it and forget it.

Wietzaadjes ontkiemen in aarde

Wietzaadjes ontkiemen in aarde is naar ons idee de meest gemakkelijke methode. Wat is van belang? Juist VOCHT! Laat de potgrond niet uitdrogen maar maak het ook niet idioot nat. Doe het zaadje ongeveer 5 millimeterdiep in de aarde maak de grond vochtig, bewaren op kamertemperatuur. Controleer dagelijks of de aarde niet uitdroogt. De meest ideale aarde is zaai en stek grond maar normale potgrond of zelf aarde uit de tuin doet het ook prima. Zo lang het zaadje maar niet te diep zit en niet uitdroogt komt het wel goed.

Waarom deze methode? Over potten is niet nodig zaadje zit al in de aarde en dus geen kans op beschadiging tijdens deze handeling. Alleen af en toe controleren of de grond nog vochtig is, dat is alles.


Oude/moeilijk te kiemen wietzaden ontkiemen

  • Heb jij zaden uit de jaren 80 of misschien nog wel ouder in de vriezer liggen?
  • Heb jij zaden in jou bureau lade liggen die verkeerd zijn bewaard?

Dit zijn twee voorbeelden van moeilijk te ontkiemen zaden.

Uit onderzoek blijkt dat waterstofperoxide het kiemen van zaden stimuleert. Gezonde zaden in een waterstofperoxide bad kiemen al binnen 24 uur. waterstofperoxide is te koop bij de drogist voor een paar euro. Waterstofperoxide wordt normaal gesproken gebruikt voor: spoelen bij ontstekingen, oxideren, bleken, haar blonderen, in hogere concentratie ook ontsmetten, zelfs van drinkwater.

Meng de waterstofperoxide met gewoon kraan water en leg hier jouw zaden in. Verhouding: 1 deel waterstofperoxide (3%) op 5 delen water =0.5%. Leer meer hier over in dit topic op het wietforum

Algemene wietzaad kiem info

In de bovenstaande uitleg wordt regelmatig gesproken over het kiemen op kamertemperatuur. Uit onderzoek blijkt dat zaden van warmte en vocht houden wat de ideale kiem omstandig heden maakt. Kijkend naar de natuur is dit niet noodzakelijk. Buiten kwekers wordt aangeraden om rechtstreeks in de volle grond te zaaien zodat de wortels geen hinder hebben bij hun ontwikkeling.

Let wel op dat bij het kiemen in de volle grond de kiempjes bescherming kunnen gebruiken tegen slakken, vogels, konijnen en andere groen eters. Het kiempje verandert snel in een lekkere maaltijd. Plant daarom extra zaden, zet een doorzichtige beker over het kiempje heen. Gebruik een koperen ring tegen slakken

Slakken kunnen niet tegen koper.

  • Te veel vocht mogelijk? JA! Te nat kan er voorzorgen dat jouw zaden of kiempjes gaan rotten houd hier rekening mee.
  • Vergeet niet te labelen.
  • Wietzaden houden van donker.
  • Het tijdsbestek van het kiemen verschilt per soort en omstandigheden, dit kan oplopen tot twee weken.

De bovenstaande informatie is gebaseerd op ondervindingen van verschillende kwekers en kan fouten bevatten. Heb jij uit eigen ervaring tips of verbeterpunten? Laat het ons weten!