Wiet binnen kweken, hoe doe je dit nu goed?

Overweeg je om zelf cannabis te kweken? Dan is de eerste beslissing die je moet nemen of je dit avontuur binnen of buiten wilt aangaan. Deze keuze heeft verschillende overwegingen, zoals kosten en klimaat, waarvan we eerder al kort de verschillen hebben besproken. Over het algemeen is binnen kweken vaak wat prijziger vanwege de benodigdheden zoals kunstlicht, kweektenten, aarde, voedingsstoffen, tuingereedschap en mogelijk hydrocultuur apparatuur.

Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je kunt genieten van je eigen gekweekte wiet? De groeisnelheid van autoflowering soorten hebben we al kort aangestipt, maar wat betreft de totale kweektijd, dien je in gedachten te houden dat de meeste soorten minstens drie maanden nodig hebben voordat ze klaar zijn om te oogsten. Vraag je je af hoelang het duurt voordat je je eigen gekweekte toppen kunt roken? Tel ongeveer drie weken. Eén week voor het drogen en minstens twee weken voor het uitharden. Dit proces draagt bij aan de kwaliteit en smaak van je cannabis.

Om een beter begrip te krijgen van het groeiproces van wiet, is het belangrijk om meer te weten over de twee belangrijkste fasen van de levenscyclus van de wietplant: de vegetatieve fase en de bloeifase. Laten we ze even kort doornemen:

  • De vegetatieve fase: In deze periode ontwikkelen de bladeren en stengels van de plant zich. Deze fase eindigt zodra de plant mannelijke of vrouwelijke geslachtskenmerken begint te vertonen.
  • De bloeifase: Deze fase begint zodra de vrouwelijke planten witte haren ontwikkelen, ook wel bekend als stampers. Mannelijke planten ontwikkelen op dit moment stuifmeelzakjes.

Wat hebben wietplanten nodig om te groeien?

Maar wat hebben wietplanten eigenlijk nodig om te gedijen? Bij het kweken van wiet ben je eigenlijk bezig met het cultiveren van leven. Wietplanten hebben aandacht, zorg en voedingsstoffen nodig om gezond te groeien. Hier zijn vier essentiële elementen om hoogwaardige wiet of andere planten te kweken:

  1. Frisse lucht: Net als alle levende organismen hebben planten zuurstof nodig voor ademhaling en kooldioxide voor fotosynthese. Als je binnen kweekt, is een goede luchtcirculatie van essentieel belang voor gezonde planten.
  2. Licht: Planten hebben licht nodig voor fotosynthese, het proces waarbij ze hun eigen voedsel produceren. Voor wietplanten geldt: hoe meer licht, hoe beter. Als je binnen kweekt, moet je zorgen voor krachtige lampen om voldoende licht te bieden.
  3. Water: Water is essentieel voor alle levende organismen, inclusief wietplanten. Het is belangrijk om je planten regelmatig water te geven, maar ook om te voorkomen dat ze te veel water krijgen, wat kan leiden tot wortelrot.
  4. Voedingsstoffen: Wietplanten hebben verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te groeien, zoals stikstof, fosfor en kalium. Het is belangrijk om een uitgebalanceerde voedingsoplossing te gebruiken om ervoor te zorgen dat je planten alle benodigde voedingsstoffen krijgen.

Het kiezen van de juiste wietsoort is ook belangrijk. Niet alle soorten zijn hetzelfde, en elke soort heeft unieke eigenschappen. Het geslacht van de plant is bijvoorbeeld van belang, aangezien vrouwelijke planten de harsachtige toppen produceren die gewenst zijn. Autoflowering en fotoperiodieke soorten hebben ook verschillende groei- en bloeicycli, wat belangrijk is om in gedachten te houden bij het kiezen van de juiste soort voor jouw kweekomstandigheden.

Geef een reactie